Poradnia dietetyczna

Porad dietetycznych udziela mgr dietetyki Magdalena Rzeźnik – Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, stale pogłębiająca swoją wiedzę z zakresu dietoterapii.

Zwolenniczka indywidualnego podejścia do pacjenta i racjonalnego żywienia w myśl zasady, że dieta nie jest męczarnią, a inwestycją w siebie.

Praca sprawia jej dużo przyjemności i przynosi satysfakcję, lubi zarażać ludzi swoją pasją.

Podczas studiów swoją uwagę skupiła na problemie nadciśnienia tętniczego, prowadząc badania kliniczne nad wpływem leczenia tej jednostki na przebieg innych elementów zespołu metabolicznego.

Nabyła przy tym doświadczenie w pracy z pacjentami otyłymi i chorującymi na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę oraz zmagających się z podwyższonym cholesterolem.

Cennik

Konsultacja dietetyczna (45 – 60 min)50 PLN
Plan żywieniowy 7 dniowy / 14 dniowy80 PLN / 130 PLN
Wizyta kontrolna + 7- dniowy jadłospis80 PLN
Wizyta kontrolna + 14- dniowy jadłospis130 PLN

Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?

1. Należy rzetelnie uzupełnić dzienniczek żywieniowy z przykładowych trzech dni.

2. Zaleca się wykonanie podstawowych badań:

  • badanie krwi – morfologia, poziom glukozy, profil lipidowy (cholesterol całkowity, LDL, HDL), poziom trójglicerydów
  • ogólne badanie moczu

* dodatkowo warto przynieść wyniki innych badań, jeśli były wykonywane w ostatnim czasie, np. enzymy wątrobowe, poziom hormonu tarczycy TSH

3. W celu wykonania wiarygodnego pomiaru masy i składu ciała należy:

  • przyjść na wizytę co najmniej 2 godziny po jedzeniu, piciu dużych ilości płynów lub po wysiłku fizycznym
  • przystępować do pomiaru z opróżnionym pęcherzem
  • być przygotowanym do pomiaru wykonywanego na boso (bez skarpet, rajstop itp.)

* w przypadku kobiet pomiar nie powinien być wykonywany w czasie menstruacji oraz ciąży

Podczas każdej konsultacji  wykonujemy analizę składu ciała.

W skład analizy składu ciała wchodzi określenie:

  • masy ciała
  • procentowej zawartości tkanki tłuszczowej
  • procentowej zawartości wody całkowitej
  • masy kości
  • masy tkanek miękkich
  • podstawowej przemiany materii
  • wieku metabolicznego

Metoda oceny składu ciała

Analiza składu ciała w gabinecie jest przeprowadzana za pomocą analizatora obecnie jednej z wiodących firm produkujących tego typu urządzenia.

Analizy składu ciała dokonuje się za pomocą impedancji bioelektrycznej (BIA). Jest to bezpieczna i nieinwazyjna metoda, która wykorzystuje opór elektryczny tkanek w organizmie człowieka. Nie ma się czego bać! Prąd elektryczny przepływający przez tkanki charakteryzuje się bardzo niskim natężeniem. Analizator z wyglądu przypomina wagę łazienkową, natomiast żeby dokonać pomiaru wystarczy stanąć na urządzeniu bosymi stopami. Sam pomiar trwa kilka sekund i jest całkowicie bezbolesny.

Skład ciała – a co to takiego?

Ciało dzieli się na dwie główne składowe – tkanka tłuszczowa i beztłuszczowa masa ciała, w skład której wchodzą tkanka kostna, płyny ustrojowe, masa mięśniowa, organy wewnętrzne, skóra. W celu zachowania pełnego zdrowia, najważniejsze jest utrzymywanie odpowiedniego stosunku pomiędzy składowymi.

Osoby, które wyglądają na szczupłe, wcale nie muszą rzeczywiście charakteryzować się prawidłową zawartością tłuszczu w ciele. Od pewnego czasu wiadomo, że nie wystarczy znać swoją masę ciała albo BMI, żeby dokładnie ocenić stan zdrowia i odżywienia. Najważniejsze okazuje się to, ile tkanki tłuszczowej, wody, mięśni buduje organizm. Niektóre osoby mogą charakteryzować się odpowiednim BMI, czy prawidłową dla wysokości i wieku masą ciała, a jednak odsetek tkanki tłuszczowej w organizmie może być za wysoki w stosunku do pozostałych komponentów ciała. Co to oznacza? Zbyt wysoka zawartość w ciele tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu drugiego, chorób układu krążenia, otyłości.

Dlaczego warto regularnie przeprowadzać analizę składu ciała?

Analiza składu ciała pozwala określić odsetek zawartości tkanki tłuszczowej, zawartość wody, masę kości oraz masę tkanek miękkich. Pozwala to na dobranie odpowiedniej diety. Nie należy jednak zapominać o aktywności fizycznej. Jedynie prawidłowy sposób żywienia połączony z wysiłkiem fizycznym może dać długotrwały i zadowalający efekt.

Współpraca z dietetykiem wiąże się z regularnymi pomiarami składu ciała, dzięki czemu można śledzić zmiany zachodzące w organizmie. Nieprawidłowe odchudzanie może powodować spadek masy ciała, jednak głównie poprzez obniżenie zawartości wody oraz tkanki mięśniowej. Odpowiednia dietoterapia ma na celu przede wszystkim spadek masy ciała, który wynikać ma ze zmniejszenia zawartości tłuszczu w ciele.